Transformator

Transformator


Met transformatoren (of trafo’s zoals ze meestal genoemd worden) kunnen wisselspanningen omhoog of omlaag worden getransformeerd. We spreken meestal van nettrafo’s wanneer de netspanning omlaag getransformeerd moet worden, en van signaaltrafo’s wanneer signaalspanningen worden getransformeerd, de werking is echter precies hetzelfde.

Signaaltrafo’s worden in veel gevallen niet gebruikt om signaalspanningen te transformeren maar slechts om schakelingen galvanisch van elkaar te scheiden. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat een aardlus ontstaat. In zo’n geval spreken we wel van ‘trafo-gesymmetreerde’ verbinding.

Schema symbool

Trafo’s zijn er in vele verschillende uitvoeringen, zo kennen we de ringkerntrafo waarbij de trafowindingen op een ijzeren ringkern zijn gewonden. Dit soort trafo’s munt uit door zijn gering strooiveld, vandaar dat deze vaak in eindversterkers worden gebruikt. De printtrafo is er een die rechtstreeks op de print kan worden gesoldeerd, ter isolatie en om mechanische beschadiging te voorkomen is deze meestal in kunsstof gegoten.

Een transformator bestaat uit spoelen (meestal twee) die op een gemeenschappelijke kern zijn gewikkeld. In principe kan die kern uit een massief brok ijzer bestaan, maar daarmee zouden onaanvaardbare wervelstroomverliezen ontstaan.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.