Spanningsregelaar

De bekenste familie vaste spanningsregelaars is de 78xx reeks, waarbij xx een tweecijferig getal is waarmee de uitgangsspanning wordt aangegeven. Een 7805 heeft dus een uitgangsspanning van 5Volt en een 7812 een uitgangsspanning van 12Volt.

De leden van de 79xx-familie zijn vaste regelaars voor een negatieve uitgangsspanning.

De 78xx serie is voorzien van een interne overbelastingsbeveiliging, als het Ic te heet wordt dan wordt de stroom afgeknepen. Bij de standaard versie bedraagt de maximale uitgangsstroom 1 A. Een toevoeging achter het serienummer geeft de maximale stroom aan die het Ic kan leveren, voor specificaties kunnen we terecht bij de data sheet’s.

Met vaste spanningsregelaars kunnen eenvoudig en goedkoop talloze praktische problemen worden opgelost. Ze zijn uiterst eenvoudig in het gebruik.

In dit schema kunnen we zien hoe de regelaar in de schakeling is verwerkt. Links wordt door de trafo de aangeboden wisselspanning van 230 Volt omlaag getransformeerd naar 9 Volt. Deze wisselspanning wordt door de gelijkrichter omgevormd naar een gelijkspanning en door de condensator (C1) “afgevlakt”. Deze afgevlakte spanning wordt aan het Ic aangeboden die op zijn beurt de spanning stabiel op 5 Volt brengt. Na de regelaar volgt nog een extra afvlakcondensator om nog aanwezige wisselspannings-componenten op te vangen zodat een zeer stabiele “bromvrije” voedingsspanning van 5 Volt overblijft.

Een ideale spanningsval wordt meestal gehouden op ongeveer 3 Volt, echter mag deze veel hoger zijn. De specificaties over de toelaatbare spanningsval en dus de aangeboden spanning per regelaar kunnen we terugvinden in de datasheet van het Ic. Houd er rekening mee dat het Ic naarmate de ingangsspanning hoger is het verbruikte vermogen ook hoger is en dus meer warmteontwikkeling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.