Print keuze

Om een elektronische schakeling te bouwen zullen we moeten bepalen op welk soort print we onze schakeling daadwerkelijk gaan bouwen.

– Op experimenteerprint (ook wel “gaatjes print” genoemd)

  • In de experimentele fase kun je natuurlijk ook een breadboard gebruiken

– Zelf een print etsen ( “bedrukte print”)

– Print laten maken door een bedrijf (“bedrukte print”)

Experimenteerprint

Om een schakeling snel te bouwen en testen wordt veelal experimenteerprint gebruikt, in de volksmond “gaatjesprint”. Deze print is er in verschillende vormen, het principe is eenvoudig. De print bestaat uit een vezelplaat vol gaatjes met aan één kant de onderkant koperspotjes of banen.

De print bestaat uit een vezelplaat vol gaatjes met aan één kant de onderkant koperspotjes of banen.

Door de componenten door de gaatjes aan de bovenkant te plaatsen, aan de onderkant vast te solderen en de de componenten volgens het elektrisch-schema met elkaar te verbinden met geleidende draad, heb je binnen een mum van tijd je schakeling klaar om te testen. Vaak zijn de afgeknipte draadjes van de componenten die geplaatst zijn goed te gebruiken om de verbindingen tussen de componenten te maken.

Om het overzicht te bewaren en de verbindingen zo kort mogelijk te houden is het handig de opstelling van de componenten ongeveer hetzelfde te houden als de plaats in het elektrische-schema. Zo houd je een strakke indeling en is het later ook gemakkelijker om metingen te doen en componenten terug te vinden. Soms is dit niet mogelijk door de maat of functie van een component.

Wanneer er een lay-out van de componenten-opstelling voorhanden is kun je die natuurlijk ook gebruiken.

Voorbeeld: Om een net en strak geheel te krijgen is het gebruikelijk om componenten zoveel mogelijk in dezelfde richting te plaatsen, weerstanden plat te plaatsen en met de tolerantie-ring allemaal in de zelfde richting. Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van de ruimte die je kunt gebruiken. Let er op dat componenten niet tegen elkaar staan en componenten die warm worden geen andere componenten verwarmen. Elco’sdiodes, transistoren en ic’s kunnen maar op een manier aangesloten worden, let hier op anders werkt je schakeling niet of nog erger er komt rook uit.

De aansluitingen van een transistor of ic kun je vinden op de datasheet van het component of in b.v. een halfgeleiders gids. Nadat alle componenten geplaatst zijn en de verbindingen gecontroleerd kunnen we de voeding aansluiten en de schakeling testen.

Bedrukte print

Om een “bedrukte-print” te maken zullen we een print moeten gaan etsen. Om een print te etsen hebben we een printplaat nodig die geheel van een koperen laag is voorzien, dit kan enkelzijdig en dubbelzijdig. Op deze print gaan we het print-sporenplan (lay-out) op de koperenlaag aanbrengen. Door de print in een etsmiddel te plaatsen zal de koperlaag die niet afgedekt is door het sporenplan, opgelost worden in het etsmiddel en blijven de koperen sporen die de verbindingen tussen de componenten moeten verzorgen over.

Bedrukte print

Voor het etsen van printen zijn er twee mogelijkheden:

– Etsen zonder fototechniek

– Etsen met fototechniek

Beide manieren hebben hun eigen voor en -nadelen, het etsen zonder fototechniek is de snelste en goedkoopste manier als u sporadisch printen wilt maken.

Note! Let op bij de keuze van het printmateriaal op de volgende punten:

– Koperdikte

– Dikte van het basismateriaal De koperdikte is belangrijk omdat je in je printplaat ontwerp banen heb getekend met een bepaalde breedte.

Zoals je weet is de breedte (dus ook de dikte) bepalend voor de stroom die er maximaal doorheen kan. De dikte van het basismateriaal kan bepalend zijn voor de toepassing van de printplaat.. Meestal ligt dit rond de 1.5mm, maar het kan ook voorkomen dat de printplaat 0.5mm of zelfs 3mm dik kan zijn.

Print laten maken door een bedrijf (“bedrukte print”) 

Wanneer je zelf niet wilt etsen kun je dit ook laten doen. Er zijn bedrijven die een getste printen voor je kunnen maken. Als je de print op grote schaal wilt laten maken kan dit qua tijd en kosten voordelig zijn, wanneer je slecht een print wilt maken is dit vaak te kostbaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.