Optische kabel

Toslink, ook wel optische-kabel genoemd wordt gebruikt om digitale geluidssignalen via een glasvezelkabel te transporteren van het ene apparaat naar het andere.

Doordat de overdracht doormiddel van licht wordt verzorgt is er tijdens transport geen verlies van informatie door externe bronnen en hoeft het signaal niet eerst van digitaal naar analoog te worden omgezet en andersom, zodat verlies van informatie minimaal is.

Het wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het transporteren van digitale stereo PCM-signalen tussen verschillende apparaten en stereocomponenten.

De afkortingen: S/PDIF of S/P-DIF voor deze verbinding wordt ook gebruikt, deze staat voor Sony/Philips Digital Interface Format, ook wel IEC 958 type II genoemd en maakt deel uit van de IEC-60958 standaard. Dit is een collectie van hardware en low-level protocolspecificaties voor het transporteren van digitale stereo PCM-signalen tussen verschillende apparaten en stereocomponenten. S/P-DIF is de consumentenversie van de standaard die ook wel bekend is als AES/EBU. Deze standaard voorziet in kleine veranderingen in het gebruikte protocol en kan gebruikt worden in combinatie met goedkopere hardware.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.