Goed solderen

Goed solderen is de belangrijkste basis van iedere elektronicus. Het lijkt niet moeilijk maar sommigen kunnen het door een verkeerd aangeleerde techniek na 25 jaar nog niet netjes. Als je als techneut niet netjes kunt solderen zul je jezelf ook nooit als een vakman kunnen profileren.

Hierin geldt: “Oefening baart kunst”

Bij het solderen is het belangrijk de juiste gereedschappen te gebruiken, maar nog beter de juiste “timing”. Goed solderen is een gevoel welke je onder de knie moet krijgen door veel doen.

Voordat we gaan solderen, dienen we er voor te zorgen dat de te solderen onderdelen goed schoon en vetvrij zijn.

1.: Soldeerbout temperatuur 370°C bij loodhoudende tin en 400°C bij loodvrije tin

2.: Plaats de soldeerpunt op het punt waar de te solderen verbindingen elkaar raken en beweeg de soldeerbout niet meer.

3.: Wacht nu ongeveer 2 seconden zodat de twee contact punten de juiste temperatuur hebben

4.: Druk de punt van de tin tegen het contact punt van soldeerpunt en te solderen contacten (Afbeelding 1)

5.: Zodra de tin begint te smelten en te vloeien de tin weghalen

6.: De soldeerpunt nog ongeveer 2 sec op het contact vlak houden en dan weghalen

7.: Laat de tin stollen en controleer de verbinding visueel

Afbeelding 1

Dankzij de harskern (hars=Colophonium) stroomt het vloeibare tin snel over de te solderen onderdelen en kruipt meteen langs de aansluitdraad van het onderdeel een stukje omhoog.(Afbeelding 2)

Afbeelding 2

Het solderen mag in de regel niet langer dan vier tot vijf seconden duren. Het verdient aanbeveling om binnen nog kortere tijd te solderen. Bij te lang verhitten bestaat grote kans dat onderdelen oververhit wordt, waardoor ze defect kunnen raken. Een perfecte soldeerverbinding ziet er uit als in afbeelding 2. Het soldeertin moet glanzen, en mag niet mat (of dof) zijn. Voorgaande geldt voor ‘loodhoudend soldeertin’. Bij ‘loodvrij soldeertin’ is het oppervlak van de verbinding altijd mat.

Smerig, mat en onregelmatig oppervlak. Dit is een zogenaamde ‘koude las’. Het is hierbij zelfs mogelijk dat het onderdeel uit de print getrokken kan worden. Mogelijke oorzaken: – het onderdeel en/of de soldeerbout zijn bewogen – verkeerde soldeerstift in de soldeerbout – verkeerde temperatuur. – een vervuilde soldeerstift – vervuilde aansluitdraden – vette-, vervuilde- of licht geoxideerde koperbanen op de printplaat.

Om de punt schoon te houden zonder druppels tin eraan wordt gebruik gemaakt van een soldeerspons, door overtollig tin af te vegen aan de vochtig gemaakte spons blijft de punt optimaal schoon.

Mocht de punt toch vervuilt zijn door b.v. een stukje gesmolten isolatie, waardoor er grote stukken tin aan de punt blijven hangen en de soldeerverbinding niet meer wil vloeien (meestal te herkennen aan een donkere punt), kun je de punt lichtjes opschuren met een fijn schuurpapiertje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.