Wasmachine problemen zelf oplossen

Als je wasmachine het ineens niet meer doet, is dat super vervelend. Vaak kun je problemen zelf eenvoudig oplossen. In paniek reken heeft geen zin en het is niet altijd nodig om een monteur te bellen of een nieuwe te kopen.

Een wasmachine geeft vaak met een storingsnummer aan wat er mis is. Dit nummer kun je opzoeken in de gebruiksaanwijzing. Ben je de handleiding kwijt? Download deze dan op de website van de fabrikant. Verschillende wasmachines bieden ook hulp via een app.

Op de website van de fabrikant vind je soms ook andere hulpmiddelen. Bijvoorbeeld een probleemoplosser of ‘veelgestelde vragen’ over storingen.

  • Doet het toestel helemaal niets, controleer of de stekker goed in het stopcontact zit. En controleer of er spanning op het stopcontact staat. Dit doe je door er een ander apparaat op aan te sluiten. Misschien is er kortsluiting geweest.
  • Programma begint niet: controleer of de deur goed dicht zit. Als de deur niet goed is gesloten, gaat de wasmachine niet aan.
  • Watertoevoer, controleer of de kraan van de watertoevoer goed open staat.
  • Vreemde geluiden, wanneer de was in de trommel niet goed verdeeld is, kan de boel uit balans raken en veel lawaai maken. Zet in zo’n geval de machine uit, verdeel de was opnieuw en start het programma. wanneer er te weinig wasgoed in de trommel zit, kan de wasmachine uit balans raken met centrifugerenHoor je een ratelend geluid? Dan kan er een munt of ander klein voorwerp tussen de trommel en de kuip zitten. Je hoort de boosdoener dan ratelen in de machine. Dit kan de trommel beschadigen. Verwijder daarom het voorwerp direct.
  • Waterafvoer, water dat niet of slecht wordt afgevoerd en in de machine blijft staan, is een veelvoorkomend probleem. Wanneer de wasmachine wel draait maar het water niet afvoert, kan de afvoerslang geknikt of verstopt zijn. Controleer het filter, je kunt het filter gemakkelijk reinigen: kijk daarvoor in de gebruiksaanwijzing van je wasmachine. Er kan iets vastzitten in de afvoerpomp waardoor het water niet weggepompt wordt. Kijk in de gebruiksaanwijzing van je wasmachine of je dit kunt oplossen.
  • Lekkage, lekt de machine als deze wordt gevuld, dan is er waarschijnlijk een probleem met de toevoerslang. Controleer of deze goed is aangesloten, niet beschadigd of geknikt is en of de rubberen ring intact is. Lekt er water tijdens het pompen en centrifugeren? Dan zit het probleem mogelijk in de afvoerslang. Controleer of deze goed is aangesloten, niet beschadigd of geknikt is en of de rubberen ring intact is. Lekt er water bij de deur, check dan of de sluitringen nog intact zijn. Als deze zijn beschadigd, moeten ze worden vervangen. Het kan ook zijn dat er teveel wasmiddel is gedoseerd. De boel gaat dan zo erg schuimen dat het door de deur kan komen. 

Wanneer je deze stappen hebt doorgenomen en alles gecontroleerd is er mogelijk een reparatie nodig. Als je zelf handig bent kun je redelijk wat reparaties zelf uit voeren. Raadpleeg hiervoor bijvoorbeeld een forum of reparatievideo op Youtube. Veel onderdelen zijn eenvoudig te bestellen, op onze site staan diverse mogelijkheden om je verder te helpen.

Wanneer je van jezelf weet dat je niet handig bent en er helemaal niets van af weet, begin er dan ook niet aan voor je eigen veiligheid. Schakel een service-monteur in en laat je adviseren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.