Pioneer Z-HM30V timer led knippert

Bij het aanzetten gaat het timer ledje een paar keer knipperen maar er gebeurt verder niets. Het lijkt een beveiligingsmelding van het toestel welke aangeeft dat er een storing is. Een ontbrekende voedingsspanning is vaak de oorzaak.

We schroeven de bovenkap van het toestel en gaan op zoek naar de voeding, deze zit bij dit toestel aan de rechterkant.

We zien vaak al meteen een van de condensatoren met een bolle bovenkant, dit is een “lekkende” condensator en zal hoogstwaarschijnlijk de oorzaak zijn van het probleem.

Het betreft in dit geval positienummer EC406 een elektrolytische-condensator van 4700uF/25Volt. Deze condensatoren zorgen voor een mooie gelijkmatige voedingsspanning die het toestel nodig heeft om te functioneren, bij een “lekkende” condensator zal de voedingsspanning op dit punt dalen en kan geen vermogen meer leveren aan het betreffende circuit.

We vervangen de condensator en testen het toestel, helaas nog steeds geen funktie. Mogelijk heeft de condensator het circuit te veel belast (rimpelspanning) en is er een stroombeveiliging defect geraakt. We meten de secundaire zekeringen die vanaf de grote trafo komen op een defect met een multimeter, de doorgang van een zekering moet altijd 0Ω zijn. In het circuit van onze defecte condensator zit zekering F404 en is dus verdacht. Bij het meten van de zekering  zien we geen doorgang en is de zekering dus defect, we vervangen de zekering en testen het toestel wederom. Het toestel gaat weer aan en het display licht op, nu nog de uitgangen controleren of er inderdaad ook weer geluid uit de speakers komt en de reparatie is gelukt.

We controleren optisch of er meerdere condensatoren bol staan, bij dit toestel komt het voor dat EC402 en EC402 (1000uF) ook niet meer in top conditie zijn. Vervang ze preventief om problemen in de toekomst te voorkomen.

We monteren de kap weer op het toestel en testen alle funkties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.