iPhone 7 geen geluid

Heb jij een iPhone 7 en is het speaker-icoontje tijdens telefoongesprekken wel eens grijs en daardoor onbruikbaar? Of kun je de Dictafoon-app niet meer gebruiken? Dan heeft jouw iPone 7 waarschijnlijk last van Loop Disease, een veel voorkomend probleem bij de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Het probleem is het gevolg van loslatende contacten bij het audio-IC.

Het probleem is te herkenen aan de speaker-button die niet meer inschakelt (grayed out).

De symptomen kunnen divers zijn, geen beltoon, microfoon werkt niet en in sommige gevallen start het toestel niet meer goed op na het uitschakelen. Deze blijft hangen in een zogenaamde Boot-Loop waarbij het Apple logo in het scherm blijft staan.

De oorzaak zijn losse en/of beschadigde contacten onder het audio-IC ontstaan door frictie van de print

Audio-IC

De meest waarschijnlijke oorzaak van dit probleem is spanning op de print door de sim-tray die in lijn ligt met de contacten van het IC. Doordat de contacten ook I2C lijnen bevatten kan het voorkomen dat bij het opstarten het audio-IC niet wordt herkend door de hoofd-processor en het toestel daardoor in een Boot-Loop beland (Constant logo op het scherm).

Herstellen van dit probleem kan alleen met speciaal gereedschap en vaardigheid.

De betrouwbaarste manier om het op te lossen is het audio-IC te verwijderen, eventueel (indien nodig) de print te herstellen en een IC met verse soldeertin terug te plaatsen. Wat ook vaak gedaan wordt is het IC reflowen, dwz het IC vanaf de bovenkant flink verhitten zodat de tin op de contacten smelt en het contact hersteld. Dit werkt ook vaak maar is niet betrouwbaar, een grote kans dat het probleem terugkomt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.