Wat is een adapter

Een adapter, ook wel netvoeding genoemd, wordt gebruikt om tal van apparatuur van stroom te voorzien. Het zet 230V netspanning via de adapter (netvoeding) om in een lagere spanning (bijvoorbeeld 12V= of 24V=). Bij de meeste apparatuur wordt door de fabrikant al een netvoeding meegeleverd, denk hierbij bijvoorbeeld aan de adapter van een telefoon of laptop. Wanneer de adapter niet meer werkt, zijn hier meestal ook universele netvoedingen voor te koop. Ook voor apparatuur zonder meegeleverde voeding of voor zelfgemaakte projecten zijn universele netvoedingen vaak een goede oplossing.

Bij het vervangen van een adapter is het belangrijk op de uitgangs-spanning en geleverde stroom te letten. Uit de geleverde spanning en stroom door de adapter is het maximale vermogen te berekenen wat deze kan leveren. Hier geldt: P=U x I ofwel: Vermogen (Watt) = Voltage(U in Voltage) x Stroom (I in Ampére).

Voorbeeld: U heeft een adapter van 12 Volt / 1000mA, dan is het vermogen van de adapter 12V x 1A= 12 Watt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.